Броколи и соя срещу рак
Хранителен режим, богат на броколи и соя, може да лекува и дори да предотврати рак на дебелото черво, сочат резултатите от две изследвания, съобщи БТА, позовавайки се на в. „Дейли експрес“.
Изследователи установиха, че броколито и соята не само защитават организма от вредни причиняващи рак химикали, но и се борят с болестта.
Тайната, свързана със способността на соята да се бори с рака, вероятно се крие в естествени липиди, чиито високи нива карат мутирали клетки у плодови мушици да се самоубият.
Процесът, известен като апоптоза, е ключов елемент в предотвратяването на рака на дебелото черво, който убива 16 000 души годишно.
Предишни изследвания показаха, че соеви продукти могат да намалят риска от рак, както и да понижат кръвното налягане и нивото на холестерола. В рамките на друго изследване учени от университета на Дънди лишиха мишки от ген „защитник“, кръстен GSTP. Той се бори с вредните причиняващи рак химикали, които проникват в организма с цигарения дим. Това довело до 50-кратно увеличаване на чревните тумори.
Смята се, че броколито, зелето и карфиолът увеличават нивата на въпросния протеин „защитник“ и могат да защитят организма от опасните химикали.
Отдавна е известно, че в броколито има химикали, които предотвратяват различни видове рак, а експерти дори откриха съставка в този зеленчук, която може да убие клетки на рака на гърдата.
БТА