Българи кръстосаха слива и кайсия
Сензационен хибрид между слива и кайсия е сред новостите на изложението „Агра 2013“. Това съобщават от Пловдивския панаир.
Първият български сливово-кайсиев сорт е сред световните новости, които ще бъдат показани на международната селскостопанска изложба. Той се смята за сензационен успех и представлява нов ботанически вид според Института по овощарство, където е направена разработката.
Работата по кръстосването на синя слива и кайсия е отнела почти четвърт век, докато се стигне до хибрида „Стендесто“. Плодовете са едри, тъмновиолетови, с много добър вкус и аромат, обясняват от института. Селекционери от няколко европейски държави вече проявявали интерес към необичайния сорт.
Силно присъствие в листата с иновации имат научните институти към Селскостопанската академия, която е съорганизатор на изложението.
Разработките на българските учени са ориентирани към високопродуктивни
сортове, устойчиви на болести, суша и студ.
С тези характеристики се отличава и друга световна новост – зимният пивоварен ечемик „Девиния“, който дава до 739 килограма от декар. Той ще бъде представен от Институт по земеделие в Карнобат.
Сортът домати „Копнеж F1“ не само носи високи добиви, но има превъзходен вкус и подобрени биологични показатели заради по-голямото съдържание на ликопен, вещество с доказан антиоксидантен ефект, твърдят създателите от Институт по зеленчукови култури „Марица” в Пловдив. Там е създаден и първият български сорт картофи, устойчив на опасни вредители и спиращ тяхното разпространение.
„Зелено чудо“ е наречен нов сорт пипер, чиито плодове са с форма на камбанка и тегло до 300 грама.
Освен хибридния сливово-кайсиев сорт, Институтът по овощарство ще демонстрира и нов подход за отглеждане на орехи – заедно с праскови.