Вино, зеленчуци и малко месо е тайната на дълголетието
Екипът на проф. Димитриос Трихопулос от Харвардския институт по обществено здравеопазване стигна до извода, че изпиването на една-две чаши вино дневно, изяждането на големи количества плодове, зеленчуци, ядки и зехтин и намаляването на месото до минимум осигуряват дълъг живот, съобщи в. „Дейли телеграф“.
Изследователите установиха също, че яденето на риба и морски дарове в изобилие не удължават живота съществено. В публикацията си в „Бритиш медикъл джърнъл“ обаче те не оспорват ползата от яденето на риба.
Авторите на изследването подчертават, че то е първото, което разграничава ролята на различни елементи от Средиземноморската диета върху дълголетието.
Диетолозите проследиха хранителните навици на 23 000 души. Те установиха, че хората, които се придържат към типичната Средиземноморска диета, имат 14% по-голям шанс да доживеят до 80-90 години. Най-голям ефект върху продължителността на живота има виното, следвано от намалената консумацията на месо. Трети по важност са плодовете, зеленчуците и ядките. Благотворно действа също комбинацията от много зеленчуци и зехтин, откриха експертите.
Актуално