Гроздето укрепва сърцето
Люспите на гроздето са особено богати на пектинови вещества, които активно извеждат шлаката и токсините от организма. Гроздето съдържа значително количество органични киселини, които подобряват храносмилането, повишават апетита, нормализират микрофлората на червата и състава на стомашния сок. Освен това този плод подобрява усвояването на храната в червата и засилва тяхната перисталтика. А мускатните сортове притежават най-силни фитонцидни свойства, които потискат гниенето на чревната флора и убиват вредните стомашни бактерии.
Гроздето действа на отделителната система подобно на алкалната минерална вода – то подобрява функциите на бъбреците, възпрепятства образуването на камъни в тях и в пикочния мехур, помага за отделянето на соли и пикочна киселина.
Тъмните сортове грозде са особено богати на биофлавоноиди – растителни антиоксиданти. Те не се синтезират в организма, което води до зависимост на човека от храните, които яде. Един от най-силните антиоксиданти – проантоцианинът се съдържа именно в семките и люспите на тъмното грозде. А близкият до него птеростилбен не само ефективно неутрализира свободните радикали, но и намалява риска от диабет.
Други биофлавоноид – резвератролът също се съдържа най-много в червените сортове грозде. Той води до увеличаване на съдържанието в кръвта на т.нар. “добър” холестерол и намалява количеството на “лошия”, с което намалява рисковете от атеросклероза и болестта на Алцхаймер.
Гроздето предотвратява и образуването на тромби, тъй като съдържащият се в него флавоноид куерцитин понижава способността на тромбоцитите да се слепват един за друг.
Другите не по-малко полезни вещества в гроздето укрепват стените на капилярите, подобряват циркулирането на кръвта, нормализират ритъма на сърцето и кръвното налягане.
Половин литър прясно изцеден гроздов сок осигурява на организма необходимата дневна доза от витамини от група В, които са особено важни за нервната система и помагат за устойчивостта къмстреса. А калият и магнезият, които се съдържат във всички видове грозде имат благотворно влияние на всички функции на нервната и сърдечносъдовата системи, укрепват паметта и зрението.
Zdrave.bg