Защо децата обичат лакомства ?
Учени от научноизследователския център Monell във Филаделфия са стигнали до извода, че сладкото, както алкохола стимулира тези области в мозъка , които са отговорни за чувството на удоволствие.
Изследователите анализирали отношението към сладкото при деца, които са с изразена склонност към депресивни състояния или генетично предразположеност към алкохолизъм.
Резултатите от това проучване са публикувани във февруарското издание на онлайн списанието „Аddiction“.
Експертите са събрали данни за повече от триста деца на възраст от 5 до 12 години. В 49% от анализираните случаи, някои от родителите имал проблеми с алкохола, а при 25% от децата се наблюдават различно признаци на депресия.
По време на проучването, всяко едно от децата трябвало да опита пет разновидности на сироп, които съдържали различно количество захар и съответно били с различна сладост. Участниците трябвало да определят кой от сиропите им допада най-много.
Напитки с най-сладък вкус избрали деца, които имали родител с алкохолизъм и същевременно проявявали симптоми на депресия.
Според авторката на изследването Джули Манела, получените резултати категорично показват наличието на биологична зависимост към сладкото.
Манела обаче отбелязва, че не всички деца, които консумират много сладкиши и шоколад ще развият алкохолна зависимост или депресия. Биологичната предразположеност може да се подтисне от социалните фактори и възпитанието, което детето получава.
Друг изследователски екип от същия университет, провел аналогично проучване, целящо да открие връзката между хранителните предпочитания на подрастващите и степента на физическото им развитие.
Изследването обхванало 143 деца на възраст от 11 до 15 години. Хипотезата не експертите била, че колкото по-бърза се развива организма, от толкова повече енергия има необходимост, а сладкото е най-бързия доставчик на големи количества бързо усвоими калории.
Участниците в проучването били разделени на няколко групи, в зависимост от степента на предпочитанието си към сладките изделия. Както се очаквало, децата, които били с най-слаби предпочитания към сладкишите били и с по-ниски нива на биомаркерите, свързани с растежа на костите. Резултатите от изследването, публикувано в научното списание „Physiology & Behavior“ показва ,че когато растежа на човек започва да се забавя и нивото на биомаркерите се понижава, намалява и желанието да се консумира сладко.
Според авторите, това е първото доказателство за връзката между предпочитанието към сладките и шоколада и естествените биологични нужди на подрастващия организъм.
Друго откритие направено от филадилфийските учени показало, останалите биологични фактори свързани с възрастта и хормоналните промени настъпващи по време на пубертета, нямат пряка връзка със страстта към сладкишите.
Puls.bg