Култът към кухненските ножове: Ето защо приготвянето на ястия е изкуство в Япония
Културата на хранене, майсторските ножове и изкусните ястия, поднесени по съвършен начин – това е вдъхновение за готвачите по цял свят
Достатъчно е само да погледнем една порция суши, за да си съставим изводите за кулинарните възможности на готвачите в Япония. И да, днес почитаме това ястие почти навсякъде по света. Малките ролца с ориз, зеленчуци и морски дарове са съвършени като ефект, въпреки обикновените на пръв поглед съставки.
За обработването и създаването им обаче са необходими майсторските японски кухненски ножове. Без тях това вдъхновение на трапезата не би могло да изглежда по същия начин. Остава само да му се насладим.
Цялата култура на хранене, малките хапки, чаената церемония, изящните сечива и типичните ястия, приготвени с максимална прецизност и внимание към детайла са само част от причините да поглеждаме заинтригувани към Япония, с тайната мечта да опознаем всичко това отблизо.
Първоначално ножовете са се родили покрай коването на мечове. През 16-ти век занаятчиите вече се съсредоточават повече върху тях, защото португалските моряци осъществяват търговия с Япония. Качествените приспособления намират място при жътва, търсенето им расте. Появяват се нови видове ножове, предназначени за различни цели, като постепенно тяхната основна функция започва да е съобразена предимно с хранителните навици на местните.
И днес японските средства за рязане се различават от западните. Същественото е, че те обикновено се заточват от едната страна, докато познатите ни имат двустранно заточване.
Може да се забележи и традиционната дървена дръжка, а това, което ги прави незаменими е вложената твърда стомана.
Японските готвачи са безупречни, когато става дума за избор на правилен нож. Те го считат за продължение на своето тяло. Има специалисти в областта, които се учат с години, за да усвоят уменията си за рязане на храна. Ето това се казва изкуство!
Универсалният нож за любители и професионалисти от страната на изгряващото слънце е така нареченият Сантоку.
С него се обработват месо, плодове, билки, зеленчуци. Престижното му място в кухнята го превръща в герой на сцената. При него е характерно двустранно заточване, а горният му ръб е тъп. Определят го още като „ножът на трите добродетели“, защото с него отлично се справят начинаещите и позволява рязане на месо, риба и зеленчуци – почти изчерпателно като присъствие за японската кухня.
Инвестирайки в класен представител от подобен модел, на практика може да се каже, че няма да имате потребност от друг нож години наред. Заслужава престижна позиция в кухненското помещение и подсигурява всички основни дейности.