• Sign In
  • Add Listing
nie.bg
Включи се
Pages Navigation Menu
  • Авто
  • Любопитно
    • Интересно
  • Спорт
  • Лайфстайл
    • Кино
    • Мода
    • Музика
  • Здраве
  • Технологии
  • Друго
    • България
    • Свят
    • Политика
    • Други
  • Бизнес
    • Фирми
  • Добави своя бизнес
  • Контакт

Млечните продукти са по-полезни от млякото

  • By Info
  • дек.-6-2009
  • Здраве
  • Коментарите са изключени за Млечните продукти са по-полезни от млякото

Milk Такова е мнението на японски учени, открили в киселото мляко антиканцерогенни вещества, които предпазват организма и най-вече червата от онкологични заболявания.

Изследванията, проведени в университета на Калифорния в Дейвис показват, че киселото мляко и млечните продукти, съдържащи живи лакто- и бифидо- бактерии, стимулират изработването на особени противоракови елементи, които помагат на имунната система да предотвратява развитието на раковите клетки.

Млечните продукти запазват хранителните и биологичните свойства на самото мляко: високо съдържание на пълноценни белтъчини и мазнини, витаминен минерален състав и добро усвояване. Именно заради тези техни качества специалистите ги смятат в известна степен и за диетични.

Разнообразието на млечните продукти се обяснява на първо място с това, че за тяхното производство се прилагат различни млечно-кисели бактерии или дрожди и второ, в качеството на изходна суровина се използва различно мляко (пастьоризирано, затоплено и т.н.) при това не само от крави, а и от други животни.

Киселото мляко и айранът се получават по метода на смесената ферментация. Бактериите разграждат млечната захар до млечна киселина, а едновременно с нея се образува въглероден двуокис, спирт и летливи киселини. От една страна това още по-повече подобрява усвояването на тези напитки, а от друга – ограничава тяхното прилагане в детското и диетичното хранене.

Ацидофилинът е резултат от заквасването на пастьоризираното кисело мляко с ацидофилната бактерия, взета отделно или в смес с млечно киселия стрептокок. Той притежава антимикробна активност, отслабва и дори неутрализира действието на токсините, способства за усвояването на лактозата и стабилизира киселинно-алкалния баланс. Затова и се препоръчва при повръщане, колит, дизентерия и други чревни заболявания.

Някои млечни продукти са с висока масленост и калоричност и затова при склонност към наднормено тегло те не трябва да се употребяват твърде много. Но в умерени количества , те потискат патогенната флора, помагат на организма да усвоява по-добре млечната захар и укрепват защитната система.

Диетолозите препоръчват всеки един от нас да си прави 1-2 пъти през седмицата разтоварващи кисело-млечни дни. Например можете да изпивате по 5 чаши млечен продукт 5 пъти дневно. Възползвайте се и от изварата, която е добре да приемате до около 600 г дневно. В комбинация можете да приемате и по 2 чаши чай без захар или минерална вода.

Срокът на годност на кисело-млечните продукти е ограничен и затова те трябва да се съхраняват в хладилник. Ако се предлагат в магазините на места извън хладилните камери, това е почти сигурен признак, че те съдържат консерванти, стабилизатори и други видове химични съединения.

Zdrave.bg

Comments

← Previous Post Next Post →

Полезно

Benchtalks.com

Modsbg.com

Elis.bg

Важно за здравето

Избери кростренажор с Benchtalks.com

Най-добрите уреди за приготвяне на детска храна

Бизнес

  • Нотариуси

Най-търсено

Нотариус София

Нотариус Пловдив

Нотариус Варна

Нотариус Стара загора

Нотариус Бургас

Нотариус София Център
     

Nie.bg - За всички нас