Пържените картофи не били вредни
Оказва се, че пържените картофи не били чак толкова вредни. Дали? И мен нещо ме съмнява това да е истина, но нека все пак обърнем внимание и на това проучване. След като дълги години бяха анатемосвани като нездравословна храна, пържените картофки в крайна сметка може да се окажат дори полезни за здравето, сочи последно американско изследване.
Екип от университета в Мисури твърди, че това изкушение от заведенията за бързо хранене може да се окаже по-здравословно, отколкото се предполагаше. Причината затова е …олиото, в което се пържат.
Картофките обикновено се пържат в някакъв вид растително олио, което е богато на линолеична киселина, богата на омега-6 мастни съединения. Тя от своя страна понижава нивото на лошия холестерол в кръвта.
Доскоро се смяташе, че при повишена консумация тя предизвиква възпаления, свързани с болестите на сърцето. Но учените от Мисури отхвърлиха тази теория. Те изтъкват, че подобни инфекции се предизвикват от мазнини от животински произход. Затова е препоръчително да консумираме дневно най-малко по 4 супени лъжици растително олио за доброто здраве на сърцето.