Сладко и солено – еднакво вредни при прекомерна употреба
Има тенденция в световен мащаб към наднормено тегло, повишено кръвно налягане, диабет и ред други болести познати не не толкова познати на световната общественост
Най-големите причинители на изброените болести са прекаляването със сладко и солено. Учени отдавна търсят начин как хем да се намалят солта и захарта, хем съответните храни да не губят своите вкусови качества.
Учени от дрезденския университет са направили специално проучване. Участниците в него
трябвало да вкусят различни течности с различна сила на ароматите ягода и бекон. Резултатът показвал, че вкусът без значение дали на сладо или солено се подсилвал два пъти, когато пък него е прибавен някакъв аромат, нищо че употребата на сол и захар е била по-малка. Можем да сравним този ефект със субтитрите в киното, към които се прибягва когато звукът не е добър.
За момента като заместител на солта е предложен концентрирания сок от лук, а на захарта – с плодови аромати.
Критиката на този модел на мислене изтъква, че прекалено много се използват изкуствено създадените вкусове. Като проблем се изтъква и, че те могат да засилят апетита и от там да причинят ред други проблеми на тялото.
Трябва да се търси и отбелязва точното количество сол във всички храни. Тенденцията например във много великобритански фирми е да се понижават нивата на солта в продуктите и по на принципа – с малко, но постоянно.
Източник: http://www.dw-world.de