• Sign In
  • Add Listing
nie.bg
Включи се
Pages Navigation Menu
  • Авто
  • Любопитно
    • Интересно
  • Спорт
  • Лайфстайл
    • Кино
    • Мода
    • Музика
  • Здраве
  • Технологии
  • Друго
    • България
    • Свят
    • Политика
    • Други
  • Бизнес
    • Фирми
  • Добави своя бизнес
  • Контакт

Чесъна предпазва от онкологични заболявания

  • By Info
  • мар.-10-2010
  • Здраве
  • Коментарите са изключени за Чесъна предпазва от онкологични заболявания

d187d0b5d181d18ad0bd В резултат на нитрозиране ( вътреклетъчен процес, свързан с образуването на азотни съединения, някои от нитратите съдържащи се в храната могат да се превърнат в канцерогени) нитритите и по-малко нитратите в стомаха и червата т.е в кисела и по-малко алкална реакция, се свързват химически с вторични и третични амини, каквито се съдържат в някои лекарства, остатъци от пестициди и пр.

Така те образуват нитрозамини, повечето от които имат доказано канцерогенно действие.

Около 20% от приетите чрез храната нитрати се трансформират в нитрити (соли на азотната киселина HNO2), която на свой ред се превръща в нитрозамини- химични съединения, част от които са с доказан канцерогенен ефект.
Съдържанието на нитрати в плодовете и зеленчуците се компенсира от по-големите количества на витамин С, който не позволява на нитратите да се превърнат във вредна за човешкия организъм форма.

Чесънът, както и този витамин е мощен антиоксидант, и също може да неутрализира вредните азотни съединения.
Този факт бил доказан от екип от учени от Държавния университет в Охайо, под ръководството на Ърл Харисън – професор по хранене и диетика.

Те анализирали данни, събрани от експериментално проучване, проведено в Университета на Пенсилвания. По време на експеримента, за една седмица от хранителния прием на доброволците били изключени каквито и да било нитрати и чесън.

След това, на всички участници била дадена била дадена безопасна доза натриев нитрит. На някои от участниците в проучването били давани капсули, съдържащи пресен чесън и сух екстракт в доза от 1, 3 или 5 g. На друга група от доброволци било давано по 500 мг аскорбинова киселина (витамин С).

В продължение на една седмица, участниците в експеримента давали урина за изследване. Резултатите от химичния анализ на урината показали обратна зависимост в развитието на процеса нитрозиране и приемането на чесън. При доброволците, консумирали по 5 грама чесън на ден бил отчетен и най малък риск от развитие на онкологично заболяване.
Според професор Харисън, протективното действие на чесъна се дължи най-вече на високото му съдържание на сяра, която ме придава и специфичната, неприятна миризма. Той напомня още, че само една скилидка чесън тежи между 1 и 5 грама, но може значително да намали риска от раково заболяване

Comments

← Previous Post Next Post →

Полезно

Benchtalks.com

Modsbg.com

Elis.bg

Важно за здравето

Избери кростренажор с Benchtalks.com

Най-добрите уреди за приготвяне на детска храна

Бизнес

  • Нотариуси

Най-търсено

Нотариус София

Нотариус Пловдив

Нотариус Варна

Нотариус Стара загора

Нотариус Бургас

Нотариус София Център
     

Nie.bg - За всички нас